Pandemin förändrar hur vill vi bo

Att pandemin har skakat om oss rejält har nog inte undgått någon. Våra liv kommer att förändras och epitetet ”före och efter” Coronapandemin är nog redan ett faktum. Något som under lång tid varit ganska konstant håller på att förändras, just på grund av pandemin, vårt boende och hur vi vill bo. Redan nu finns resultat från ett flertal undersökningar framme på just boende och hur det kommer att förändras. En sak som verkar uppenbart är att de som kan och vill fortsätta att jobba hemifrån också känner behov av att därmed omskapa sin nuvarande boendeform. För de som tycker sig varit trångbodda tidigare så blev det ännu mer påtagligt när flera i familjen jobbat hemifrån eller fått sin undervisning digitalt. Söktrycket på villor har ökat samtidigt som utbudet minskat enligt Hemnet. Arkitekterna ser nu önskemål om mer gemensamma ytor för flerfamiljhusen, odlingsplatser och fler balkonger samt hur taken kan användas som terrasser. Umgänge med grannarna blir allt viktigare i och med att man tillbringar mer tid hemma.

Var femte överväger, i och med pandemin, att byta boende.
Sex procent färre vill bo centralt.
Åtta procent vill ha större boyta.
Ordet ”pool” var det vanligaste sökordet när det gällde villasökningar. En ökning med 25 procent.
”Uteplats” som sökord ökade med 92 procent och ”inglasad balkong” med 52 procent.
14 procent värdesätter en trädgård mer än tidigare.
30 procent vill behålla vissa förändringar som kom med pandemin, bland annat möjligheten att jobba hemifrån.
44 procent vill ha ett gym i fastigheten.
En av fyra cyklar eller promenerar mer, vilket ställer högra krav på grönområden i närheten.

Källor: Hemnet och Riksbyggen

Digitala tjänster
Något som ytterligare kommer att efterfrågas är smarta digitala tjänster och givetvis bra uppkoppling. Det kan handla om snabbmatsleverans till dörren, paketservice, få matkassen levererad ända in i kylskåpet, städtjänst e t c. I villakvarteren skapas, via smarta appar, en form av delningsekonomi där man kan låna/hyra olika typer av verktyg, gräsklippare eller andra prylar av varandra.

Coliving
En ny form av boende som är på frammarsch är Coliving. Kanske i huvudsak för ungdomar som har det tufft att ta sig in på bostadsmarknaden. Att hitta lägenheter med förstahandskontrakt i exempelvis Stockholm är så gott som omöjligt. Priserna på bostadsrätter är också ett stort hinder. Allt detta skapar en osund andrahandsmarknad.

Vad innebär då att bo i en Colivelägenhet? Tanken är att dela på vissa utrymmen, som kök och vardagsrum och samtidigt få ett låsbart sovrum som ett eget krypin. Städning i allmänna utrymmen, wifi, el och vatten ingår i hyran och lägenheten är möblerad. Du kan hyra på tre månader eller flera år. I huset kan finnas andra typer av allrum, uteterrass och givetvis tvättstuga. Flera aktörer inom bostadsmarknaden är i full färd med att erbjuda coliving. Man skapar databaser för matchning av de sökande för att få en så bra mix som möjligt. Viktigt är ju att man skapar trivsel när man bor så nära inpå varandra.

Så visst har pandemin påverkat hur vi vill bo och leva framöver. Många spår att det också kommer att gynna mindre orter och landsbygd nu när man inte behöver vara på kontoret alla dagar i veckan. Drömmen om att bo på landet kan nu förverkligas av många. En ny gröna vågen om man så vill. Det har och är fortfarande omvälvande tider, men vi människor är oftast snabba på att anamma förändringar. Så också denna gång.

Nya utmaningar för fastighetssystemen.
Fastighetsbranschen kommer givetvis att påverkas på många sätt framöver. Nya typer av hyresavtal, nya krav från hyresgäster. Real Fastighetssystem har ständigt örat mot rälsen för att kunna hålla rätt tempo. Vår ledstjärna är hög kundservice, något som inte kommer att tummas på oavsett hur marknaden och branschen kommer att förändras och påverkas av coronapandemi och andra förändringar inom fastighetsbranschen.