Jobba hemma Real Fastighetssystem

Coronapandemins påverkan på Real Fastighetssystem

Höst. Nya färger i träden, hög luft och en begynnande morgonkyla som biter i kinderna. Skönt tycker många. Hösten brukar ju vara lite av tiden då vi återgår till det normala efter sommaren, men blir det ens ”normalt” någon gång? Vi står nu mitt en brytpunkt mellan innan och efter coronapandemin och Covid-19. En underlig tid. Vad som kommer ut på andra sidan vet vi väl inte riktigt, men vissa trender verkar utkristalliseras. Företaget Newsec har listat några som sannolikt kommer att påverka fastighetsbranschen och därmed också Real fastighetssystem.

Efter att många av oss vant oss, och till och med gillat, att jobba hemifrån och i kombination med att företagen vill krympa sina hyreskostnader så tror många aktörer inom kontorsuthyrning att hyresavtalens längd kommer att påverkas, likaså flexiblare ytor samt coworking. Enligt en undersökning Newsec står bakom har drygt 40 procent av företagare i Norden och Baltikum flaggat för att de behöver mindre kontorsytor per anställd. Flexibilitet med bland annat kortare hyreskontrakt blir en naturlig följd. Coronaviruset är givetvis inte någon dödsstöt för kontorsuthyrningen, men en viss påverkan känns solklar. Vi är dock sociala individer så att vi skulle isolera oss hemma är inte särskilt troligt. Hur vi arbetat och hur våra kontor sett ut och haft för geografisk placering har också svängt över tid.

Coworking är annars en trend/verksamhet som växer snabbt. Du slipper den statiska hyran och kan enkelt anpassa dina behov över tid. För nystartsföretag är det en lysande lösning då man inte behöver fundera över hur snabbt företaget och antalet anställda växer. Du har full service gällande teknik, konferenslokaler och morgonfika. Du betalar helt enkelt för vad du utnyttjar.

En annan spännande följd av coronapandemin är ju detta faktum att vi numera inte behöver vara på kontoret fem dagar i veckan. Sedan i våras har många av oss jobbat hemifrån köksbordet eller hemmakontoret. Det visar sig nu att många både vill och planerar för att fortsätta stanna hemma även efter att pandemin klingat av. Newsec spår här att det kan gynna mellanstora orter med pendlingsavstånd till större städer. Många kan förverkliga sin dröm om ett boende på landet och enbart pendla in någon dag i veckan. Det skulle kunna ge landsorten möjlighet att utvecklas och kanske till och med växa en del. Det kan ge följdverkningar genom olika typer av investeringar, framförallt i fastighetsbranschen.

Att också digitaliseringen i stort gjort ett jätteskutt inom fastighetsbranschen kan vi väl också enas om. För Real Fastighetssystem kommer det med all säkert att påverka systemets framtida uppdateringar och utveckling. Nya krav och önskemål som ytterligare effektiviserar vardagen för användare och kunder. Att vår bransch under många år fått epitetet konservativ och omodern är vi nu snabbt på väg att förändra. Idag är det inte i första hand skiftnyckeln som underlättar för fastighetsskötaren. Nu är det olika appar i mobiltelefonen som hjälper till att lösa problemen. Administratörerna har tillgång till sina uppgifter var de än befinner sig och kan lämna kontoren för att mer finnas ute i verkligheten. Detta hade hänt för eller senare, visst, men nu fick vi en ordentlig push via coronapandemin. Inget ont som inte har något gott med sig brukar man ju säga.

Oavsett vad som nu händer så kommer vi över tid att påverkas av coronapandemin. Det kommer att vara ett före och efter Covid-19. Vad som exakt kommer ut på andra sidan står skrivet i stjärnorna. Konkurser och stor arbetslöshet är redan ett faktum, men vi har också, en än gång, visat att kriser är uppfinningarnas moder. Det har den snabba digitaliseringen och den snabba omställningen visat.