Nyfikenheten som blev en podcast

Vi på Real Fastighetssystem är nyfikna. Som leverantörer av fastighetsprogram vill vi veta vad som händer. Hänga med. Mycket sker just nu inom fastighetsbranschen som gör att vi hela tiden håller våra öron mot rälsen. Allt för att vi ska kunna leverera de funktioner och tjänster som våra kunder önskar och kräver.

Vi har under ganska många år pratat om digitalisering inom vår bransch, utan att direkt pricka in vad det egentligen betyder. Både för oss som systemleverantör och för respektive fastighetsägare/förvaltare.
Myten om en konservativ bransch håller på att krackelera. Vi pratar dagligen om digitalisering och mobilitet. Nya tjänster skapas och Proptech-företagen kommer med nya och innovativa lösningar för bland annat energihantering och automation. Man pratar om Proptech 3.0 som en framtidsvision inom fastighetsförvaltning.

Samtal med experter
Vackert så, fastighetsbranschen är ju på inga sätt annorlunda än andra när det gäller framtida utveckling. Samtidigt är det intressant och viktigt att se vilka som är de framtida konsumenterna av våra produkter och tjänster. Vem som är framtidens hyresgäster och därtill fastighetsskötare, fastighetsägare och ingenjörer. Hur vill man bo, jobba, resa, pendla, ja, leva i framtida generationer?

Vi kände därför att vi skulle vilja möta människor som driver dessa frågor och som skulle vara villiga att dela med sig av erfarenheter och kunskap. Sedan tänkte vi ett varv till och kom fram till att det inte bara är vi som är nyfikna på utvecklingen i vår bransch så varför då inte skapa en podcast för fastighetsförvaltning. Sagt och gjort, som journalist och marknadsföring på visitkortet så blev det på mitt uppdrag. Vi kommer nu löpande att publicera nya avsnitt med fokus på framtida frågor inom fastighetsförvaltning. Det kommer inte bara handla om digitalisering. Vi kommer att ta upp andra ämnen, men som alla på något sätt tangerar fastighetsförvaltning.
Vi tar väldigt gärna emot tips på ämnen att ventilera i vår podcast. Hör gärna av dig om du har något intressant att förmedla eller något ämne som kan vara intressant att plocka upp.

Framtidens fastighetsförvaltare
Ett par intressanta aspekter på det här med framtidsfrågor är kompetensförsörjning och kundbeteenden. Något vi som tillhandahåller tjänster måste förhålla oss till. Generation Y eller Millenials som de också kallats är de som idag är mellan 20-40 år och har i högsta grad fötts i Internettekniken. De ser teknik och digitala tjänster som något självklart. De har också beskrivits som en generation som skapat nya värderingar. Det handlar i första hand inte om statusprylar utan mer en karriär i termer av utveckling och trivsel. Man söker balans i livet mellan arbete och fritid och man är också noga med värderingar i form av hållbar utveckling. Saker vi som arbetsgivare och tjänsteleverantörer måste ta stor hänsyn till.

Nästa generation som det nu forskas på kallas Generation Z. Till skillnad från deras föregångare, Generation Y, menar analysföretaget Kairos Future att GenZ inte är lika homogen. Z-folket är mer svårdefinierade och spretiga. Gemensamt är ändå att de fötts in i den digitaliserade världen. De har inga band till 1900-talet och vet inget om vardagen före Internet. Varje generation skapar sina egna subgrupperingar eller tribes, stammar, med olika värderingar och önskemål. Ändå menar Kairos Future att just Generation Z spretar lite extra. Här finns det klimatsmarta Greta-folket som predikar hållbarhet och ren miljö. Här finns de ständigt uppkopplade tekniknördarna som ser till den senaste utvecklingen. Här finns andra- och tredje generationens nysvenskar som gärna bor kvar i sina förorter och som ser tryggheten med ett fast jobb som en viktig faktor.

Det är bland annat denna Generation Z som är våra framtida kravställare och medarbetare. Det är för dem vi ska forma våra boendemiljöer och våra arbetsplatser. Det kommer kräva lyhördhet och nytänkande. Här finns hemmaodlarna som vill odla sina egna grönsaker, tekniknördarna som kräver maximal uppkoppling, förortsfolket som kräver trygghet.

Men vi gillar ju utmaningar, eller hur? Så bara att kavla upp ärmarna och möta Generation Z.

Vår podcast når du på real.se/blogg-podd eller på Förvaltarforums webbplats.

 

Björn Reimers
vd Real Fastighetssystem