Per-Åke Lindgren, kundguide på Real Fastighetssystem. Man bakom dator.

Aldrig, aldrig, aldrig – ett heligt löfte från Real fastighetssystem

Digitaliseringens framfart är något vi inte kan blunda för. Vi som programleverantörer av fastighetssystem måste hela tiden ha örat mot rälsen för att ge våra kunder bästa tänkbara verktyg så att de i sin tur kan ge samma höga service till sina kunder. Digitaliseringen ger i många fall otaliga möjligheter till utveckling, men det finns även baksidor. En sådan är att man i en hel del fall inte längre når en vanlig fysisk person på företagen. Där känns det mer som avveckling än utveckling. De har, så att säga, digitaliserats bort och ersatts av robotar eller olika webbsidor där det är självhjälp som gäller.

För de som exempelvis jobbat i system ur Adobe-familjen, Google, eller andra stora
system/plattformar känner nog igen sig. Att få snabb support eller svar på frågor kring fakturor eller uppdateringar kan vara en utmaning. Visst, de har sida upp och sida ner med det som brukar kallas FAQ, Frequently Asked Questions. Vackert så, men ibland räcker det inte. Svaret på många frågor finns inte eller så har dyker det upp en följdfråga på någon lösning som beskrivits, men som det är omöjligt att finna svar på. Att då försöka få svar via mejl, chat eller telefon kan ta evigheter om man ens kommer fram till någon fysisk person som kan hjälpa till. Att ens hitta mejladress eller telefonnummer kan vara en utmaning. Om du mot all förmodan ändå kommer fram är det engelska som gäller. Funkar för de flesta men långt ifrån för alla.

Liknande problem kan man stöta på lite här och där. Man mejlar in en fråga och får svar om ett par dagar, upp till en vecka ibland. Då har de flesta redan gett upp och sannolikt, till och med, glömt vad frågan var. Visst vill man ha enkel tillgänglighet till enkla svar via FAQ-sidor. De flesta vill klara sig själva och jobbar på tider när den eventuella telefonsupporten har stängt. Det hänger väl ihop med digitaliseringen. Fler och fler minskar ner på fysisk supportpersonal. Dock inte vi på Real Fastighetssystem. Förvisso kräver det investeringar i sin personal, men jag kan lova att det enbart är badwill om du är svårtillgänglig.

För en hel del kunder är Real ett system som inte används varje dag. Funktionerna är många och allt är svårt att lägga på minnet. När du då kör fast vill du inte vänta en vecka på att få svar. På Real kan du varje vardag hyggligt enkelt komma fram på telefon även om det under vissa tider kan bli köer även hos oss. Vår policy är att du, när du kommit fram, ska få svar direkt i luren. Vid lite mer komplicerade fall ska du ha svar åtminstone samma dag.

Real Fastighetssystem har idag drygt 9 000 företag i systemet. Många har varit kunder i tio år eller mer. Återprenumerationen ligger långt över 90 procent. Vi brukar sticka ut hakan och påstå att en stor anledning till detta är vår support. Bevisen är många i form av glada mejl, blommor eller godislådor som då och då skickas till oss.

Våra kunder har över tid blivit våra bästa återförsäljare.  Våra kundguider är också vårt ansikte utåt. Det är hur du blir bemött när du behöver hjälp som kommer att värdera vårt företag och vårt system. Så varje gång man spyr min galla över Adobe eller någon annan programleverantör när man sitter fast och behöver snabb hjälp så känner vi en stolthet över att ha skapat en supportorganisation som våra kunder gillar. Vi på Real fastighetssystem kommer aldrig att tumma på vår kundservice. Det är ett heligt löfte. Önskar att fler hade samma policy.