Digitalisering i fastighetsbranschen

#14 Avsnitt 3 – mot ökad digitalisering

I podd tre tillsammans med Lars Lidén och Björn Schenholm på konsultföretaget Meta försöker vi sammanfatta lite från de två tidigare kring digitaliseringen inom fastighetsbranschen, men också kika in i framtiden där Lars och Björn får ta till sina egna spåkulor.

Att digitaliseringen tagit fart är det ingen tvekan om. Många både planerar och genomför. Men, om vi vänder på det – Vad händer om jag sitter still i båten och inte gör något alls?

Vi har i de två tidigare poddarna pratat om hur man kommer igång, i vilka steg man ska tänka och lite kring kostnader och investeringar. Gäller samma tänk för alla eller olika för olika företag? Stora eller små? Hyresrätter och/eller kommersiellt? Storstad/landsort?

Kompetens – Hur ska man se på kompetensförsörjningen. Ska man anställa eller köpa in. Fastighetsförvaltare ett bristyrke. Kan man bör man rekrytera från andra branscher.

Vi har pratat om lönsamhet som ett nyckelord. Andra sådana ord är Miljö, Klimat och Hållbarhet. Var kommer allt detta in i digitaliseringsprocesserna? Ett citar i tidigare poddarna är “Bara den som jobbar aktivt med hållbarhet kommer att överleva”. Vad innebär det lite mer konkret?

Framtiden: Inom den snabbt växande digitaliseringen kommer det givetvis att ske utveckling. Björn och Lars försöker se in i framtiden och ge en bild av vad som komma skall.

Har du missat det två tidigare poddarna med Lars och Björn kring digitaliseringsprocesserna inom fastighetssektorn så finns de där poddar finns samt på real.se/aktuellt.